Khamis, 10 September 2015

BUKU MOTIVASI PILIHAN

Teks: Norhayati Mohd Nooh
Foto: Carian google


Jikalau anda berjaya tetapi anda diamkannya dan anda bangga orang panggil anda low profile, anda sebenarnya SELFISH. Jikalau anda berjaya, beritahulah kejayaan anda dengan baik supaya kejayaan itu menjadi inspirasi dan motivasi kepada mereka yang masih tercari-cari jalan.”-  SAIFUL NANG

Ini adalah petikan dalam buku SAIFUL NANG- Kisah Orang Menang.   Buku yang disyorkan oleh adik ipar saya untuk dibaca. Tercari-cari juga siapakah penulis  ini. Rupa-rupanya beliau adalah fotografi yang terkenal dalam masa yang sama telah menghasilkan sebuah  buku. Beliau di antara orang-orang terawal kat Malaysia ni yang shoot gambar-gambar candid masa wedding menggunakan DSLR camera.Tertarik juga  saya untuk membeli di Kedai "Buku POPULAR" setelah selesai kerja untuk  mencari idea-idea baru penulisan blog ini.

Saya kongsikan dengan anda pengsian dalam buku beliau. Dalam buku ni jugak, menekankan yang beliau  bukan berasal dari keluarga senang, belajar dan sentiasa berusaha  buat macam-macam cara untuk dapatkan duit. Banyak kaedah alternatif  yang diaplikasikan.. Good!

Buku ni lebih kepada buku motivasi, banyak nasihat-nasihat dan tips-tips berguna untuk kehidupan seharian kita ni. Cara penyampaian sangat santai, seolah-olah  anda sedang membaca blog kawan-kawan.

Tidak manjakan anak-anak beliau  dengan kemewahan, dan beliau gunakan kesenangan hidup  untuk membantu orang lain jugak.  Telah  menubuhkan Rumah Prihatin bersama-sama kawan rapatnya bagi menempatkan golongan kurang bernasib baik. Sungguh berhati mulia insan ini.

Overall, buku ni banyak membuka mata dan mengingatkan kita tentang kehidupan yang kita lalui. Bila difikirkan kita susah sekarang, tetapi ada insan yang lagi susah dari kita.


Semoga bertambah ramai lagi  jutawan-jutawan Malaysia yang berfikiran dan bersikap seperti beliau.Anda boleh menziarahi blog beliau DISINI.
Penulisan  yang boleh memberi manfaat kepada anda untuk sentiasa maju kehadapan

Nasihat untuk kita semua 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan