Jumaat, 27 Januari 2017

SELAMAT KEMBALI KE TAHUN 2017




Alhamdullilah, Segala Pujian Hanya Bagimu…

Sungguh lama rasanya yati dah tak update kat blog nie..

Semoga tahun ini yati bersemangat untuk menulis dan menulis..sepanjang 3 bulan menyepi ini sebenarnya yati tetap menulis tapi hanya pada BUKU IMPIAN peribadi sahaja..semuanya mengenai perancangan untuk tahun 2017..Kita hanya merancang selagi mampu, yang menentukan segala hanya pada Allah. Kita berusaha dan berserah padaNya.

Semoga tahun ini, yati doakan anda juga dapat  memperbaiki tindakan sebelumnya. Tersentap yati ketika membaca facebook tulisan daripada seorang guru, yang mengingatkan yati jangan berhenti untuk menulis..Kerana

Semuanya bermula daripada menulis. Menulis dan menulislah…

Mungkin apa yang kita gambarkan melalui tulisan boleh menjadi satu perantaraan untuk kita mencapai kejayaan..satu perasaan yang kita boleh luahkan melalui perasaan pilu, adanya sedih, adanya harapan, adanya saat kegembiraan, adanya muncul kenangan,  serta ada inspirasi dan juga ada cerita masa hadapan…InsyaAllah, doakan yang baik2 untuk diri sendiri..

Semoga kita semua bersedia menghadapi cabaran akan datang..



Isnin, 31 Oktober 2016

KURSUS LATIHAN PENGENDALI MAKANAN - Pengalaman dan Manfaatnya



Alhamdullilah....  Semoga hari-hari yang kita lalui mendapat limpahan kasih sayang dan rahmat daripada Allah. Jangan lupa kita sebagai hambanya mestilah sentiasa memanjatkan kesyukuran diatas nikmat yang dikurniakan. Bagi yang masih muda jangan jemu atau berhenti untuk mencari dan menuntut ilmu selagi kita bernyawa. Ingatlah ilmu yang kita ada ini hanya sedikit sahaja.

Kali ini yati nak kongsikan pengalaman semasa yati pergi Kursus Latihan Pengendalian
Makanan di Ampangan, Seremban. Mesti anda pernah terdengar kenapa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dibawah selian Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan amat mewajibkan setiap pengusaha dan peniaga yang melibatkan industi makanan untuk menghadiri Kursus  Latihan Pengendali Makanan.

Yati pernah juga mengetahui semasa nak dapatkan permit Bazar Ramadhan perlu ada sijil ini untuk medapatkan permohonan tapak, tapi  kami tak berpeluang untuk menghadiri kursus tersebut untuk mendapatkan sijil.  Akhirnya terpaksalah kongsi dengan kawan bagi mendapatkan tapak perniagaan bazar. Seelok-eloknya kita bermula dari awal lagi jika kita betul2 nak serius untuk melibatkan diri dalam bidang industri makanan tak kiralah kecil ataupun besar. Mungkin yati sedikit terlewat untuk menghadiri kursus tersebut sebelum ini kerana tiada pendedahan di peringkat awal. Namun, perkara ini yang amat dititikberatkan untuk kita sebelum kita memulakan perniagaan makanan.

Bagi yang berminat menghadiri kursus latihan ini kita hanya perlu meluangkan masa hanya 3 jam sahaja. Antara nak atau tidak sahaja kita pujuk diri sendiri nak menghadirinya. Mungkin kita berasa bosan lama sangat tapi sebenarnya bergantung kepada kesesuaian penyampaian  tenaga pengajar tersebut.  Bagi yati sekejap jer masa berlalu sebab banyak input yang diberi penekanan. Biasanya tenaga pengajar akan menekankan aspek tahap kebersihan,  keselamatan dalam pengendalian makanan yang kita selalu buat serta faktor-faktor kritikal yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Mungkin ada sesetengah peniaga yang mengambil langkah mudah terhadap proses penyediaan makanan tanpa mengikut standart yang ditetapkan. Walaupun yati hanya menjalankan dirumah sendiri sahaja (Buat Roti) & tiada siapa yang nampak kita buat, tapi tidak bermakna kita mengabaikan tahap-tahap kebersihan. Itu yang yati betul-betul serius.. Sebagai contoh, pemakaian penutup kepala perlu di gunapakai , penggunaan tuala & apron serta peralatan yang bersih dan memastikan persekitaran ruang kerja yang kemas. Semua itu adalah perkara asas sahaja banyak lagi yang kita perlu perbetulkan lagi.

Selepas itu barulah kita boleh mengambil vaksin suntikan Anti-Typhoid untuk mengelakkan sebarang penularan penyakit deman kepialu & penyakit berjangkit. Suntikan ini boleh didapati di Kilnik Kerajaan mahupun Klinik  Swasta pada kadar harga RM60-RM80. Dua perkara ini yang kita perlu diberi perhatian selagi kita terlibat dalam penyediaan makanan untuk aktiviti perniagaan.

Apa yang yati cuba sampaikan ialah langkah dan cara yang mudah untuk kita terlibat langsung dalam industri makanan. Mana tau anda mempuyai kepakaran tertentu anda boleh menjadikan satu peluang perniagaan untuk dikembangkan. InsyaAllah, apa yang kita buat semuanya dengan izinNYA..Semoga anda yang membaca perkongsian dibukakan pintu rezekii seluas-luasnya..Aamin



Selasa, 11 Oktober 2016

YANZ BAKERY......MAMPUKAH BERKEMBANG?????



Salam Maal Hijrah buat semua pembaca blog yang dikasihi. Yati sentiasa doakan semoga tahun baru Hijrah membawa seribu perubahan yang baik dalam kehidupan kita. Semoga diri ini diberi kekuatan oleh ALLAH untuk sentiasa mencari amalan yang baik di dunia & akhirat..Aaminn

Topik kali ini yati nak bagitau bahawa yati dah start “MENJUAL ROTI”

Jgn tak percaya yati dah start menjual roti bun di office..

Jual murah-murah je.Testing market..kalo tak cuba mana nak tau potensinya..hehe

Projek meroti yati dah berlalu sebulan yang lepas..Alhamdullilah peluang berbisnes secara kecil-kecilan ini dah mula nampak perkembangan sedikit demi sedikit..yati dah mula letakkan roti bun di office yati & En suami..orang kata kita mula dengan memperkenalkan produk kita sendiri disekeliling  dahulu baru boleh pasarkan secara meluas.

Semakin hari semakin seronok pulak bila dah mula projek meroti. Dari setengah kilo tepung dah boleh capai tiga kilo dalam jangka masa tertentu..boleh tahan jugak nak menunggu menyiapkannya..Dari pengalaman yang tak seberapa nie, susah jugak sebenarnya…tapi bila fikir2 mana ada keja yamg mudah..

nak buat sesuatu yang baik @ positif kena didik diri…Ada masa kena paksa juga, supaya dalam keterpaksaan itu..InsyaAllah akan mejadi biasa & dipermudahkan……..”

Kata2 ini  yati pegang dan cuba buat sampai  jadi..bermula dari susah dulu..InsyaAllah lepas ni kami ada perancangan untuk mengambil tempahan. Rasanya tak rugi  pun ilmu yang dipelajari..

Cara ini adalah langkah permulaan untuk yati mempraktikkan ilmu yang yati belajar..tak guna jika kita belajar tapi tak dibuat atau diamalkan. Biar kecil asalkan berhasil..itu yang lebih penting. Dengan cara ini kita boleh menjana pendapatan..

InsyaAllah yati akan kongsikan di coretan lagi akan datang..semoga ianya bermanfaat buat anda.


Isnin, 26 September 2016

ROTI OH ROTI..


Mood meroti sudah bermula…

Kenapa roti menjadi pilihan yati??..sebab semua orang suka makan roti, lagi2 yang ada BRAND terkenal seperti Gardenia, Massimo, Mighty White, High dan lain2 jenama lagi. Antara sebab utamanya adalah struktur roti yang lembut dan gebu.

Buat masa sekarang masa yang terluang yati dan suami banyak dihabiskan dengan membuat roti sahaja..kadang  terasa cepatnya masa berlalu. Membuat roti sememangnya satu proses yang mengambil masa  panjang. Kita kenalah bersabar untuk menunggu pengembangan doh, membakar dan membungkus sehinggalah ianya selesai. Pernah juga kitaorang buat dari tengah hari sampailah ke tengah malam..

Mesti korang tertanya2 kenapa lamaya baru siap??? Sebab sebenarnya yati dah mula bisnes kecil-kecilan membuat roti dan alhamdulillah kauntiti setiap hari dah nampak peningkatan..lagipun kami masih  menggunakan OVEN yang kecil.. bermula dengan apa yang ada dahulu,lepas ni bolehlah fikir kaedah yang lebih baik.

Entri kali ni yati nak kongsi pengalaman buat Roti.

Firstly, dari segi nak menguli doh Roti. Masa mula2 En suami yang buat dulu, kesian jugak tengok sampai keluarlah peluh jantannya..yati tukang lap peluh jer..hehe..Mana taknya kena betul2 ambik masa menguli sekurang2nya satu jam sehingga doh betul2 elastic..kalau tidak keraslah jadinya roti tu, kalau untuk bisnes yati dah kena stanby mixer untuk memudahkan pembuatannya..kena berani buat pelaburan sikit untuk membeli mixer..harap2 ia boleh dijadikan asset untuk jangka masa yang panjang.

Sepanjang buat roti banyak kali jugak tak jadi, Orang kata buat eksperimen & adjust kembali doh yang dibuat. Nak sempurna bukan boleh buat sekali terus jadi,kena jugak berulang2 kali buat.. pernah terhangit, roti menjadi keras,kdg2 tak masak sangat, doh tak mengembang dan kurang kelembutannya..kalau tak jadi, satu rumah dapat makan free roti..Bila dah jemu makan roti, yati cuba jugak hidangan lain seperti Pizza & Roti Arab. Seronok sebenarnya bagi orang makan..

Cara ini adalah kaedah yang yati boleh guna untuk mendapatkan duit sampingan.  Sambil kita Bekerja kita boleh “BERBISNES”..Ini bukan disebabkan yati terdesak sangat nak cari duit sampai kena berniaga tapi ini adalah lebih kepada minat yang kitaorang suka buat..daripada tak buat apa, baik cari aktiviti bersama dengan En. Suami dengan membuat roti bersama2..yang penting kita mendapat sokongan daripada ahli keluarga yang lain.Yati bersyukur sangat2 kerana dapat suami yang sangat rajin membantu dalam penyedian roti kadang2 yati rasa En.suami lagi teliti dan terlebih rajin berbanding yati.

Semoga usaha kecil kami mendatangkan hasil kejayaan dimasa hadapan.

Terima kasih kerana sudi baca perkongsian yati.

STICKER ROTI PILIHAN YATI






Isnin, 29 Ogos 2016

KEPUASAN BILA DAPAT BELAJAR BENDA BARU



Belajar buat benda yang kita kadang tak tahu LANGSUNG memang sesuatu yang sangat best dan menyeronok…

Sebelum ini yati teringin sangat nak cuba belajar kelas tutorial untuk berbaking dan  Alhamdulillah berpeluang untuk join kelas berbaking memang satu pengalaman yang sangat berharga..yati memilih untuk belajar membuat Roti dan Pizza dahulu  kerana proses pembuatannya  adalah mudah sekiranya menggunakan teknik yang betul…

Mula-mula risau jugak first time yati  nak pergi, tapi alhamdullilah lama-lama rasa bimbang hilang diganti dengan rasa teruja untuk mencuba sesuatu. Tak sangka dapat buat Roti dan Pizza hasil tunjuk ajar  daripada akak Azlina..( Hana Bakery Trading). Teknik dan cara penyampaian kak Azlina mengajar memang terbaik. Mudah mesra membuatkan yati selesa sangat walaupun baru kali pertama berjumpa. Buat anda yang berdekatan di Bandar Seri Putra boleh cuba menghadiri kelas tersebut. Bagi yang berminat kelas membuat Kek , Cream puff & Tart dan Aneka Talam juga disediakan. Sebenarnya tak rugi pun kita laburkan sedikit masa dan duit untuk ilmu yang baru.

Akhir sekali…lepas ni bolehlah yati bermula proses untuk membakar Roti dan pizza dan jugak perniagaan kecil-kecilan yati bagi membuat jualan. InsyaAllah,  berniaga ni yang penting bermula dengan apa yang ada dahulu..TINDAKAN yang utama pada diri kita sendiri antara mampu atau tidak..

 Petua nak Berjaya…”Belajar, Belajar dan Belajar sampai jadi mahir. Jangan takut nak cari ilmu, buat sampai jadi, tak jadi adjust lagi, lagi dan lagi”…



Selasa, 9 Ogos 2016

HIJRAH USAHAWAN 2016



06.08.2016. …Tarikh ini Allah izinkan yati menghadiri seminar Hijrah Usahawan terbitan TV Alhijrah untuk sesi rakamannya  di TV9. Ni adalah kali kedua yati dapat hadiri seminar Dr Azizan Osman. Teringat kembali masa pergi Seminar Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan (IMKK) pada Mac 2016. Tak sabar nak menuntut ilmu dan yang bestnya dapat pergi dengan En Suami. Akhirya dapat jugak pujuk  si dia pergi bersama-sama lagipun kalau pergi berdua, baru rasa aura positif untuk sama-sama kembangkan perniagaan. InsyaAllah..

Sebenarnya bagi yati, tujuan pergi seminar ini adalah untuk refresh kembali ilmu semasa di IMKK Mac lalu. Bukan apa kadang2 motivasi kita adakalanya turun naik dan tak bersemangat jer nak lakukan tindakan luar biasa. Maka dengan adanya seminar percuma kali ini memang yati tak lepaskan peluang untuk fokus kembali MATLAMAT yang asal dan cuba berusaha untuk tetap konsisten jalankan perniagaan..InsyaAllah semua dengan izinNYA

Petikan daripada seorang mentor
“Dengar ceramah motivasi, baca buku, hadiri seminar sehebat manapun ia takkan sama dengan apa yang kita lalui, Cuma ia bergantung kepada bagaimana kita hadapi situasi itu, dan ilmu yang kita perolehi melalui semianar, buku dan ceramah itu sebagai bekal untuk kita BANGKIT SEMULA…..”



Buku Percuma


Paling bestnya dapat sekali buku percuma Dr  Azizan,tajuk  Bukunya Mudahnya Berniaga: Dari kosong menjadi Jutawan. Kalau beli harganya dekat RM45.90, ini pergi seminar dah dapat dua buku percuma..tu yang seronoknya. Yati kalau bab2 buku motivasi ini memang suka sangat dan memang nak jadikan buku Dr Azizan sebagai simpanan koleksi peribadi. Bila kita down jer boleh capai  buku ini sebagai sumber inspirasi. InsyaAllah , Semoga satu hari nanti yati jugak dapat hasilkan buku sendiri..berangan jer dulu..hihiiiii

Semoga ianya memberi manfaat buat anda..

Jumaat, 29 Julai 2016

MOOD LEPAS RAYA


Hati mula berminat belajar berBAKING..Macam tak percaya jer..

Assalamualaikum..Kita masih lagi di musim perayaan. Rayakan sebulan…tradisi “Open House” masih lagi diteruskan..

Selepas musim perayaan, yati macam dapat satu idea nak teruskan berbisnes kalau boleh produk kita sendiri..biar  bermula dengan kecil dahulu..tiba2 dapat laa idea untuk membuat Roti dan Kek..lagi2 selepas dapat membeli pembakar oven…teruja betul kitaorang suami isteri..excitednya lain macam..yang sorang dok suka tengok resipi Kek dan Roti..yang lagi sorang sibuk tgk resepi memanggang ayam dan daging…hahaaa, mmg dah lama pun berangan nak dapatkannya ..

Bagi yati,zaman sekarang ini kita kena belajar sesuatu yang baru..jgn selalu sangat berada di zon selesa nanti banyak yang terlepas..senang jer kalo tak reti menjahit atau memasak boleh jer search Google semua ada..tak de modal boleh join mana2 produk dropship, ambil peluang untuk jadikan side income  untuk kita..walaupun untungnya kecil kalau berterusan insyaAllah boleh jadi besar,peluang akan datang selepas kita ambil tindakan. Itu yang penting, kita boleh mencuba sesuatu yang kadang2 kita tak pernah buat lagi.

Berbalik kepada Berbaking ni pula..yati dah mula tengok blog2 yang mengajar tentang cara pembuatan Kek dan Roti..InsyaAllah ada peluang nak jugak masuk kelas..biar lagi jelas tutorial yang diajar. Semangat mesti tinggi pastu boleh fokus apa yang diajar. Alangkah seronoknya ada kedai bakery sendiri..berangan jap,mana tau jadi realiti. InsyaAllah

Bagi yang berminat nak mencuba boleh singgah blog yang menarik seperti berikut:-

Semoga entri kali ni dapat memberi ruang buat anda melakukan sedikit perubahan. Saya doakan semoga hari ini Allah membuka pintu rezeki yang luas untuk kita semua. Aamiin..