Alhamdullilah.... Semoga hari-hari yang kita lalui mendapat
limpahan kasih sayang dan rahmat daripada Allah. Jangan lupa kita sebagai
hambanya mestilah sentiasa memanjatkan kesyukuran diatas nikmat yang
dikurniakan. Bagi yang masih muda jangan jemu atau berhenti untuk mencari dan
menuntut ilmu selagi kita bernyawa. Ingatlah ilmu yang kita ada ini hanya
sedikit sahaja.
Kali
ini yati nak kongsikan pengalaman semasa yati pergi Kursus Latihan Pengendalian
Makanan
di Ampangan, Seremban. Mesti anda pernah terdengar kenapa pihak Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) dibawah selian Bahagian Keselamatan & Kualiti
Makanan amat mewajibkan setiap pengusaha dan peniaga yang melibatkan industi
makanan untuk menghadiri Kursus Latihan
Pengendali Makanan.
Yati pernah juga mengetahui semasa nak dapatkan permit
Bazar Ramadhan perlu ada sijil ini untuk medapatkan permohonan tapak, tapi kami tak berpeluang untuk menghadiri kursus
tersebut untuk mendapatkan sijil.
Akhirnya terpaksalah kongsi dengan kawan bagi mendapatkan tapak
perniagaan bazar. Seelok-eloknya kita bermula dari awal lagi jika kita betul2
nak serius untuk melibatkan diri dalam bidang industri makanan tak kiralah
kecil ataupun besar. Mungkin yati sedikit terlewat untuk menghadiri kursus
tersebut sebelum ini kerana tiada pendedahan di peringkat awal. Namun, perkara
ini yang amat dititikberatkan untuk kita sebelum kita memulakan perniagaan
makanan.
Bagi
yang berminat menghadiri kursus latihan ini kita hanya perlu meluangkan masa
hanya 3 jam sahaja. Antara nak atau tidak sahaja kita pujuk diri sendiri nak
menghadirinya. Mungkin kita berasa bosan lama sangat tapi sebenarnya bergantung
kepada kesesuaian penyampaian tenaga
pengajar tersebut. Bagi yati sekejap jer
masa berlalu sebab banyak input yang diberi penekanan. Biasanya tenaga pengajar
akan menekankan aspek tahap kebersihan,
keselamatan dalam pengendalian makanan yang kita selalu buat serta
faktor-faktor kritikal yang boleh menyebabkan keracunan makanan.
Mungkin ada
sesetengah peniaga yang mengambil langkah mudah terhadap proses penyediaan
makanan tanpa mengikut standart yang ditetapkan. Walaupun yati hanya
menjalankan dirumah sendiri sahaja (Buat Roti) & tiada siapa yang nampak
kita buat, tapi tidak bermakna kita mengabaikan tahap-tahap kebersihan. Itu
yang yati betul-betul serius.. Sebagai contoh, pemakaian penutup kepala perlu
di gunapakai , penggunaan tuala & apron serta peralatan yang bersih dan
memastikan persekitaran ruang kerja yang kemas. Semua itu adalah perkara asas
sahaja banyak lagi yang kita perlu perbetulkan lagi.
Selepas
itu barulah kita boleh mengambil vaksin suntikan Anti-Typhoid untuk mengelakkan
sebarang penularan penyakit deman kepialu & penyakit berjangkit. Suntikan
ini boleh didapati di Kilnik Kerajaan mahupun Klinik Swasta pada kadar harga RM60-RM80. Dua
perkara ini yang kita perlu diberi perhatian selagi kita terlibat dalam
penyediaan makanan untuk aktiviti perniagaan.
Apa
yang yati cuba sampaikan ialah langkah dan cara yang mudah untuk kita terlibat
langsung dalam industri makanan. Mana tau anda mempuyai kepakaran tertentu anda
boleh menjadikan satu peluang perniagaan untuk dikembangkan. InsyaAllah, apa
yang kita buat semuanya dengan izinNYA..Semoga anda yang membaca perkongsian
dibukakan pintu rezekii seluas-luasnya..Aamin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan