Isnin, 31 Oktober 2016

KURSUS LATIHAN PENGENDALI MAKANAN - Pengalaman dan Manfaatnya



Alhamdullilah....  Semoga hari-hari yang kita lalui mendapat limpahan kasih sayang dan rahmat daripada Allah. Jangan lupa kita sebagai hambanya mestilah sentiasa memanjatkan kesyukuran diatas nikmat yang dikurniakan. Bagi yang masih muda jangan jemu atau berhenti untuk mencari dan menuntut ilmu selagi kita bernyawa. Ingatlah ilmu yang kita ada ini hanya sedikit sahaja.

Kali ini yati nak kongsikan pengalaman semasa yati pergi Kursus Latihan Pengendalian
Makanan di Ampangan, Seremban. Mesti anda pernah terdengar kenapa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dibawah selian Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan amat mewajibkan setiap pengusaha dan peniaga yang melibatkan industi makanan untuk menghadiri Kursus  Latihan Pengendali Makanan.

Yati pernah juga mengetahui semasa nak dapatkan permit Bazar Ramadhan perlu ada sijil ini untuk medapatkan permohonan tapak, tapi  kami tak berpeluang untuk menghadiri kursus tersebut untuk mendapatkan sijil.  Akhirnya terpaksalah kongsi dengan kawan bagi mendapatkan tapak perniagaan bazar. Seelok-eloknya kita bermula dari awal lagi jika kita betul2 nak serius untuk melibatkan diri dalam bidang industri makanan tak kiralah kecil ataupun besar. Mungkin yati sedikit terlewat untuk menghadiri kursus tersebut sebelum ini kerana tiada pendedahan di peringkat awal. Namun, perkara ini yang amat dititikberatkan untuk kita sebelum kita memulakan perniagaan makanan.

Bagi yang berminat menghadiri kursus latihan ini kita hanya perlu meluangkan masa hanya 3 jam sahaja. Antara nak atau tidak sahaja kita pujuk diri sendiri nak menghadirinya. Mungkin kita berasa bosan lama sangat tapi sebenarnya bergantung kepada kesesuaian penyampaian  tenaga pengajar tersebut.  Bagi yati sekejap jer masa berlalu sebab banyak input yang diberi penekanan. Biasanya tenaga pengajar akan menekankan aspek tahap kebersihan,  keselamatan dalam pengendalian makanan yang kita selalu buat serta faktor-faktor kritikal yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Mungkin ada sesetengah peniaga yang mengambil langkah mudah terhadap proses penyediaan makanan tanpa mengikut standart yang ditetapkan. Walaupun yati hanya menjalankan dirumah sendiri sahaja (Buat Roti) & tiada siapa yang nampak kita buat, tapi tidak bermakna kita mengabaikan tahap-tahap kebersihan. Itu yang yati betul-betul serius.. Sebagai contoh, pemakaian penutup kepala perlu di gunapakai , penggunaan tuala & apron serta peralatan yang bersih dan memastikan persekitaran ruang kerja yang kemas. Semua itu adalah perkara asas sahaja banyak lagi yang kita perlu perbetulkan lagi.

Selepas itu barulah kita boleh mengambil vaksin suntikan Anti-Typhoid untuk mengelakkan sebarang penularan penyakit deman kepialu & penyakit berjangkit. Suntikan ini boleh didapati di Kilnik Kerajaan mahupun Klinik  Swasta pada kadar harga RM60-RM80. Dua perkara ini yang kita perlu diberi perhatian selagi kita terlibat dalam penyediaan makanan untuk aktiviti perniagaan.

Apa yang yati cuba sampaikan ialah langkah dan cara yang mudah untuk kita terlibat langsung dalam industri makanan. Mana tau anda mempuyai kepakaran tertentu anda boleh menjadikan satu peluang perniagaan untuk dikembangkan. InsyaAllah, apa yang kita buat semuanya dengan izinNYA..Semoga anda yang membaca perkongsian dibukakan pintu rezekii seluas-luasnya..Aamin



Selasa, 11 Oktober 2016

YANZ BAKERY......MAMPUKAH BERKEMBANG?????



Salam Maal Hijrah buat semua pembaca blog yang dikasihi. Yati sentiasa doakan semoga tahun baru Hijrah membawa seribu perubahan yang baik dalam kehidupan kita. Semoga diri ini diberi kekuatan oleh ALLAH untuk sentiasa mencari amalan yang baik di dunia & akhirat..Aaminn

Topik kali ini yati nak bagitau bahawa yati dah start “MENJUAL ROTI”

Jgn tak percaya yati dah start menjual roti bun di office..

Jual murah-murah je.Testing market..kalo tak cuba mana nak tau potensinya..hehe

Projek meroti yati dah berlalu sebulan yang lepas..Alhamdullilah peluang berbisnes secara kecil-kecilan ini dah mula nampak perkembangan sedikit demi sedikit..yati dah mula letakkan roti bun di office yati & En suami..orang kata kita mula dengan memperkenalkan produk kita sendiri disekeliling  dahulu baru boleh pasarkan secara meluas.

Semakin hari semakin seronok pulak bila dah mula projek meroti. Dari setengah kilo tepung dah boleh capai tiga kilo dalam jangka masa tertentu..boleh tahan jugak nak menunggu menyiapkannya..Dari pengalaman yang tak seberapa nie, susah jugak sebenarnya…tapi bila fikir2 mana ada keja yamg mudah..

nak buat sesuatu yang baik @ positif kena didik diri…Ada masa kena paksa juga, supaya dalam keterpaksaan itu..InsyaAllah akan mejadi biasa & dipermudahkan……..”

Kata2 ini  yati pegang dan cuba buat sampai  jadi..bermula dari susah dulu..InsyaAllah lepas ni kami ada perancangan untuk mengambil tempahan. Rasanya tak rugi  pun ilmu yang dipelajari..

Cara ini adalah langkah permulaan untuk yati mempraktikkan ilmu yang yati belajar..tak guna jika kita belajar tapi tak dibuat atau diamalkan. Biar kecil asalkan berhasil..itu yang lebih penting. Dengan cara ini kita boleh menjana pendapatan..

InsyaAllah yati akan kongsikan di coretan lagi akan datang..semoga ianya bermanfaat buat anda.